Örebro parkrun #85 run report – årskrönika!

Happy New Year 2019 from Karol

Årets sista parkrun är avklarad! Sedan starten i april 2017 har vi haft 85 parkruns i Örebro och under 2018 hela 47 st. Det är det första hela parkrun året för oss och det har hänt en hel del! Återkommer till det - alla Run Directors har skrivit ner lite minnen från året nedan.. men först parkrun #85!

Mulen lördagmorgon, temperatur runt nollan och jullov - inga förutsättningar som får en att skutta ur sängen normalt. Men är det parkrunday så är det!! 67 deltagare dök upp till start denna morgon och 7 glada funktionärer var på plats.

Det märks att vi börjar få fler och fler stammisar och att ordet sprider sig. Statistiken säger att vi under 2018 har haft 62,9 (för att vara exakt) deltagare i snitt varje lördag. Fantastiska siffror som vi är jättestolta över. Inget undantag i lördags att vi hade flera First timers.

Örebro parkrun #85
Robert var en av våra First timers i lördags

Örebro parkrun #85
Även några "oldtimers" på plats - både Kjell och Börje har över 30 parkruns på kontot

Något som vi ofta nämner och just för att det (de) är så oerhört viktigt är våra fantastiska funktionärer. Som vi tidigare har skrivit har över 100 olika personer haft funktionärsuppdrag. Nya personer tar kontakt och vill vara med och hjälpa till, vilket gör oss glada - och jag tro att ingen som provat på att vara funktionär har ångrat sig!
Mer regel än undantag är att Nicklas och Tony är funktionärer - de var de två som ställt upp flest gånger under 2018! Starkt jobbat killar, och stort tack för ert engagemang!!

Örebro parkrun #85
Nicklas Forsling utan händerna på styret - en vanlig syn lördag morgon..

Örebro parkrun #85
Tony Bergman alltid lika pigg och glad!

Nu till året som gått - här nedan får ni några tillbakablickar från Run Directors.

Matt:

2018 was definitely the year that Örebro parkrun established itself for real and became widely known around Örebro and surrounding area. I talk a lot about the “point of critical” mass where the momentum of the event will mean it will continue to grow organically with less of a “continuous push” from the core team. The message and ethos of what parkrun stands for is being digested and you only have to take part once to be bitten by the parkrun bug!

Here are just a few of the memories that will stay with me from this memorable year!

Tove
We have a wonderful gang of volunteers, in fact 107 different people since April 2017! Including the core team of myself, Karl, Viveka and Lotta we are passionate and simply love parkrun. One person that was really passionate about our event was Tove who tragically passed away suddenly in July of this year! Tove was involved with the event from the early days, before we even started and her passion and energy was awesome. She really helped us spread the word, had great ideas and simply got stuck in! Anyone who met her would be infected by her warmth and her passion for spreading the joy of being active to literally everyone. Never more so when dressed a Smurf at her running club’s race for juniors, which was picked up by two of her club-mates at our parkrun that day (pic below). I really hope she is looking down on us and is proud of what we are achieving at parkrun.

Örebro parkrun #63
Taken from Örebro parkrun #63, where we dedicated the event to her memory

Milestones
Part of the parkrun concept ids to encourage consistency in being active; hence why we hold our events EVERY Saturday, same time, same place. To reward this and motivate people to strive further you become eligible for “Milestone” t-shirt at certain intervals. The 1st being 50 times you participate as a parkrunner/ walker and/or 25 times as a volunteer. Then for parkrunners it’s 100, 250, 500 to begin with!

At Örebro parkrun we have celebrated 10 “Milestoners” this year (50), starting with Mikael Sandberg in July and most recently Johan Sjö in December. This is truly outstanding considering we have so far held 85 events and 9 of our 10 milestones are home-grown.

20180616_095943
Micke celebrating his 50th parkrun with Lars who also did his 50th parkrun in 2018

Världens Barn

On the 29th September we held our parkrun as usual but this time in connection with the local radio station and their annual event to raise money and awareness for the charity “Världens Barn”. The event was a massive success on many levels not only the fact that 167 took part, with 15 amazing volunteers. At least 50 people came to parkrun for the 1st time which meant we could reach a wider audience than normal introducing parkrun to many new faces. Raising over 10,000kr and I even got chance to choose 3 songs that mean a lot me, live on Radio P4!

It's definitely an event we want to repeat next year.

Örebro parkrun #73
Världens Barn – event with Radio P4 Örebro and me on the b#”%y roof!

Summer Heat – Bathing in Svartån
The record heatwave we endured this year certainly made running more “interesting”! Not much to say apart from lets hope it returns next year.
20180714_102008
The only way to cool off after 5km’s in a heatwave!

Viveka:

Hurra vi firar ett år!
Tänk att det redan har gått ett år och vi har genomfört 47 st parkrun. Lördagen den 14 april var vi lite nervösa. Hur många skulle komma? Har vi bakat för mycket eller för lite? Vi behövde inte vara oroliga. Det vällde in folk. Vilken uppslutning – 193 deltagare och 11 funktionärer. Wow – nytt nordiskt rekord i antal deltagare. Fantastisk stämning och de flesta stannade kvar för att fika och umgås.

Örebro parkrun #49

Örebro parkrun #49
Fin upplslutning på 1 årsdagen!

Midsommardagen och fotbolls VM
Det är lite kul med tema ibland. Eftersom Sverige skulle spela sin VM-match i fotboll på midsommardagen så bad vi våra deltagare att visa vilket land som var deras favorit. 53 st morgonpigga motionärer kom uppklädda i sitt favoritlands färger. Vilket häftigt färghav det blev. Naturens hus hade stängt men många hade tagit med eget fika och stannade kvar och fikade i gröngräset.

Örebro parkrun #59

Linnea i svenska färgerna och vacker krans

Örebro parkrun #59
Mysigt fika i gröngräset

#parkrun och Pride
Den 25 augusti och parkrun nr 68 firade vi Pride. Hos oss är alla välkomna och vi vill visa att vi stödjer Pride. Många av er 68 deltagare kom i regnbågens färger. Härligt glad stämning denna vackra sommarlördag.

Örebro parkrun #68
Åsa och Peter i alla regnbågens färger

Xmasrun
I Storbritannien är Xmasrun den största parkrunhändelsen. Kan vi skapa samma tradition här? Mycket info om evenemanget gick ut och det är så underbart att så många läser om det och ser till att klä ut sig i alla möjliga kreationer. Så många tomtar, nissar, pepparkaksgubbar och julgranar. Pris delades ut till bästa utklädning för man/kvinna/tjej/kille. Ett stort tack till prissponsorerna ÅF och Löpex.
Succée – javisst. Vi var 125 st deltagare och 14 funktionärer. Flest deltagare i Norden. Efteråt serverades glögg/varm saft, pepparkakor och Kristinas goda lussebullar och man kunde värma sig nere vid brasorna.

DSC_7876.jpg
Vinnarna i bästa outfit!

DSC_7892.jpg
Fler än vinnarna hade lagt ner tid och tanke på sin outfit för dagen..

_DSC1540.jpg
Glögg och pepparkaksmingel efter loppet

Alla barn som är med
Måste bara nämna alla fantastiskt duktiga barn som är med och deltar. Vilken glädje ni sprider. Man
blir glad ända in i hjärteroten. En del är så små att de inte kan springa själva utan ”springer” med
föräldrarna i vagnen och man blir imponerad av både föräldrar och barn. Och ni andra som tar er
runt själva – bra jobbat!
Kul också att så många ungdomar väljer att komma och springa/jogga/promenera så här tidigt på
morgonen. Vi är superstolta att ni är med.

Örebro parkrun #55
Tummen upp för parkrun!

IMG_9661
parkrun är ett sant familjeevenemang

Karl:

Det är lördagen den 14 april. Likt en vanlig lördag så är det parkrun vid Hjälmarens kant. Men detta är ingen vanlig lördag. Varken för mig personligen, parkrun Örebro eller för parkrun Norden. Det är nämligen parkrun Örebros 1 årsdag vilket kommer ge ett nytt nordisk deltagarrekord. Samtidigt har jag blivit pappa två veckor tidigare, vad passar då inte bättre för min son än att göra parkrun debut!

När jag och min son Ture kom ned till Oljehamnen slogs jag snabbt över hur många vänner och främmande som kom fram för att gratulera. Men en sak hade alla dessa fina människor gemensamt, de är en del av parkrun-familjen. En familj jag är glad över att min son kommer få växa upp i.

I parkrun-familjen tar vi hand om varandra. Vi pushar, vi hejar och glädjes över andras framgång. Jag minns en gång då jag var run director. Jag ställde den vanliga frågan som står i vårt ”breif run talk” om det fanns någon under elva år som var med och sprang? Så var fallet. Men denna unge grabb hade ingen förälder med som skulle springa. Hans far hade i sista sekund blivit sjuk. Grabben ville ju dock så gärna springa, parkrunlördag hade ju han sätt fram emot. Så hans snälla mamma åkte med han till starten men tänkte inte själv springa. När detta uppdagades vid mitt ”breif run talk” så räcker en av våra parkrunners upp handen och säger ”klart grabben ska springa, han springer med mig idag”. Ännu en gång hade parkrun-familjen visat hur vacker den är.

Örebro parkrun #49
Hanna, Karl och Ture i vagnen. Tures premiär parkrun!

Lotta:

Noshörningen

På parkrun #53 hade vi en lite annorlunda deltagare - en noshörning! Inte en livs levande, självklart, men en man vid namnet James Last som sprang iförd en noshörningdräkt. James samlade in pengar till förmån för världens noshörningar och hade som mål att få in 40.000 kr under 2018. Dräkten kom från en musikal i London och vägde över 10 kg.
Starkt att springa parkrun med den, men än mer imponerande att han drog vidare och sprang Göteborgsvarvet iförd samma dräkt!

Örebro parkrun #53
James i sin noshörning!

Springa med hund

Som många av er vet och har både sett och hört, springer jag med min hund Maggan. Hon är en glad, översocial, kramgo 4-årig irländsk settertjej som ÄLSKAR parkrun. Vi har sprungit tillsammans i två år nu och det är ett fantastiskt sällskap. När jag läste om parkrun och såg att man fick ha med hund tänkte jag att vi absolut måste testa - och vi båda fastnade direkt. På lördagmorgnar när jag bytt om och vi sätter oss i bilen, vet hon så väl var vi är på väg och börjar tagga till redan i bilen..

Eftersom hon är lite väl upphetsad får vi hålla lite avstånd till försnacket, så alla hör vad dagens RD säger. Pinsamt för mig, men det är så roligt att höra andra deltagare och funktionärer fråga efter henne när hon inte är med. Trots att jag tycker hon är jobbig, verkar inte andra göra det utan mer en frisk fläkt!
Under hösten lånades hon till och med ut till Josefin Sjö som ville prova på en åktur..

Örebro parkrun #79
Josefn och Maggan! Matte försökte sitt bästa med att hänga med i bakgrunden.

2018-12-30_07-35-55
Maggan kramas med en av alla sina parkrun-kompisar Anders Pålhed. Lilla Luna tittar på..

Bli Run Director

Under sommaren 2018 blev jag inskolad som Run Director. Vet knappt själv hur det gick till, för det var inte så att jag varit funktionär jättemånga gånger innan, men de gånger jag gjorde det tyckte jag det var superroligt!
Men så helt plötsligt stod jag där - uppe på bordet inför nästan 60 personer - i mitten av juli och var Run Director för första gången. Jättepirrigt, självklart, men såååå roligt! Tur att det var så varmt så det var legitimt att svettas som en gris..
Det är helt klart utanför min "comfort zone" och en utmaning, men så givande. Det "jobb" man lägger ner under veckan som bygger upp till lördagens parkrun får man tillbaka tusenfalt!
Jag som många andra älskar parkrun! Enkelheten, prestigelösheten, kamratskapen och samtidigt sätta kroppen i rörelse i en vacker omgivning... what´s not to love!
#loveörebroparkrun - ny hashtag Matt skapat.. använd den i era bilder på sociala medier och sprid kärleken.

2018-12-30_08-03-45
Vanlig vy för oss RD´s - alla fina parkrunners!

Tack samtliga inblandade för 2018 - ses 2019!!

Today's parkrun's pictures were taken by Jimmy, so thanks as ever. Here is a link to all of the pictures from Örebro parkrun, ever!
https://www.flickr.com/groups/orebro-parkrun/

This week 67 people ran, jogged and walked the course, of whom 5 were first timers and 4 recorded new Personal Bests. Representatives of 9 different clubs took part.

The event was made possible by 7 volunteers:

Lotta PERSSON • Tony BERGMAN • Jimmy GLINNERÅS • Nicklas FORSLING • Kerstin KRANTZ • Kristina PETTERSSON • Kristin ÖHMAN

Today's full results and a complete event history can be found on the Örebro parkrun Results Page:
https://www.parkrun.se/orebro/results/latestresults/

The male record is held by Tim SUNDSTRÖM who recorded a time of 15:52 on 3rd June 2017 (event number 8).
The female record is held by Karin FORSBERG who recorded a time of 18:10 on 18th August 2018 (event number 67).
The Age Grade course record is held by Åsa HÖÖG who recorded 84.38% (19:12) on 14th April 2018 (event number 49).

Örebro parkrun started on 8th April 2017. Since then 1,010 participants have completed 4,889 parkruns covering a total distance of 24,445 km, including 1,034 new Personal Bests. A total of 107 individuals have volunteered 711 times.

Lotta Persson /Run Director