Observera att Skatås parkrun är inställt den 2021-12-04 – Dåligt underlag

Skatås parkrun #100

Vår stammis Henrik har även idag tagit på sig att skriva ihop en text om det hundrade eventet.

Det var en sån där lördag då man inte famlade i blindo efter saker att fira och högtidlighålla. Det var vinturismdagen. Det var konstmuseernas dag – och dessutom exakt 171 år sedan det första postkontoret öppnade i USA. Inget av detta var dock anledningen till att ett sjuttiotal löparklädda människor hade samlats på gräsplanen nedanför Skatås motionscentrum. Orsaken till denna sammankomst var i stället ett löparjubileum – Skatås parkrun skulle gå av stapeln
för hundrade gången!
Tiden går fort när man har roligt, som det heter, och många av deltagarna kunde endast med svårighet dra sig till minnes tiden före Skatås parkruns inträde i tillvaron. Mer än två år hade kanske förflutit sedan den 12 augusti 2017 – premiärdatumet för Skatås parkrun – men på något märkligt sätt tycktes flera saltade deltagare inte ha åldrats alls. Faktum är att flera av dem kände sig vassare än någonsin – ytterligare 100 parkruns framstod inte som något som helst problem. Mellan deltagarna och framtiden låg dock lördagens bana, som till råga på allt skulle springas i omvänd riktning sett till den vanliga.

Att deltagarnas medelålder var 38 år döljer ett anmärkningsvärt åldersspann på 70 år mellan den yngsta och den äldsta deltagaren. Det skall sägas att loppet, givet den oväntade löpriktningen, lades upp lite olika av deltagarna. Några såg chansen till 3.5 friska, böljande kilometer följda av en stärkande, ultralång och helt flack spurt på två kilometer. Andra valde att växla mellan jogging och gång. De flesta lade sig någonstans däremellan. Alla 65 deltagare tog sig hur som helst runt – fjorton för första gången – i en väderlek som gjord för löpning. Av dessa satte fjorton ett nytt personligt rekord.
Och som om inte det var nog, väntade fjorton sorters kakor vid målgången – det var helt enkelt en dag för talmystik. Under jubileums-fikat gick diskussionerna varma. Den alternativa löpriktningen var ett givet samtalsämne, även om konsensus i frågan aldrig uppnåddes. Vilket är ditt mest extrema parkrun-minne? Hade någon testat det nya parkrun-eventet i Växjö? Och – vad värre var – det var väl inte nötter i den där kakan?

Dagens hela tio volontärer kunde snart skratta ut, lätt nervöst – för kakan var nötlös. Ingen av volontärerna kunde dock skratta hela vägen till banken, för någon ersättning för volontärskap utgick inte. Likaledes utgick inga prispengar till dagens snabbaste tider. Inte heller kostar det något att delta i parkruns, vare sig i Skatås eller någon annan stans. Som ekonomisk ekvation går parkrun-konceptet inte ihop – och just därför är vi nog alla tacksamma att parkrun-
konceptet inte bör betraktas som en ekonomisk ekvation. I stället är det en löpar-utmaning som du tar dig an i ditt eget tempo och på dina egna villkor, och där du ställer upp som löpare, volontär eller påhejare utefter dagsform och förutsättningar. Det är inte utan att man önskar att fler aspekter på vårt samhälle hade fungerat på liknande sätt, för jag finner det svårt att bortse från det faktum att under mer än två års tid – 100 arrangemang – har över 1000 individuella löpare sprungit (och över 100 olika volontärer bidragit till) 14,600 tillryggalagda kilometer till det högst överkomliga priset av 0 kr.

Det blev, kort och gott, en dag att minnas för många. Och här tänker jag inte minst på min egen och inte längre helt purunga mamma, som fick se sig slagen av samtliga barnbarn. Trots att hon inte direkt hotade dagens topp-placeringar, kom hon ändå in som tvåa – silver-medalj, om man så vill – i sin kohort. Helt försynt undrar jag var, förutom parkrun, detta hade varit möjligt. Jag famlar efter svar, och just därför höjer jag mitt glas för ytterligare 100 Skatås
parkruns.

Jag föreställer mig att flera deltagare höll med mig om denna skål, för efter avslutat jubileums-fika begav sig ett icke oansenligt antal mot en helkväll på stan. Det var ju vinturismdagen, trots allt.

- Henrik Nilsson

 

Skatås parkrun #77 2019-05-25

Den här veckan var det 34 deltagare som sprang, joggade och gick runt vår fina bana. Vi hade 6 personer som gjorde sin första parkrun och ytterligare 6 deltagare som gjorde sin bästa Skatås parkrun hittills.

Just nu är Skatås som vackrast, när träden är gröna, det blommar i skogen och fåglarna kvittrar som mest. Hjärtligt välkomna igen nästa vecka!

Utan våra fantastiska volontärer som ställer upp hade det inte blivit någon parkrun. Tack till:

Jonas BOMAN • Emelie CARLSSON • Jan LARSSON • Lillemor KARLSSON • Anna ENQVIST • Per-Magnus SVENSON • Owe KARLSSON • Anna-Carin LARSSON

För att Skatås parkrun ska kunna vara igång varje lördag, året runt, behöver vi din hjälp. Hör av dig till oss om du kan ställa upp!

Det fullständiga resultatet finns på https://www.parkrun.se/skatas/results/latestresults/
60795885_2404662646262948_5938616594023317504_o

 

Skatås parkrun event 46, 1 september 2018

Blue and sunny skies! Another beautiful morning for parkrun and parkrunners!
This week, we welcomed a great group of 36 parkrunners, of whom 14 were first timers,
5 were out-of-towners, 5 representatives from different running clubs and 10 recorded new personal bests.

Many thanks to our 7 volunteers this week: Herta BOAKYE-YIADOM DAHL • Emelie CARLSSON
• Jan LARSSON • Anna ENQVIST • Owe KARLSSON • Lukas SHAMOUN • Robin BJÖRKQUIST

Link to this weeks results

 

Skatås parkrun event 45, 25 augusti 2018

Parkrun rullade på som vanligt denna lördag, trots att en del löpare i stan skulle springa Midnattsloppet på kvällen kom 31 deltagare till oss på morgonen. 9 personer besökte oss för första gången denna lördag och några av dessa var besökare från Storbritannien, väldigt trevligt att både nya deltagare och turister hittar till Skatås!
IMG_9376

Självklart hade det inte blivit något parkrun utan våra fantastiska funktionärer, vi har haft jättebra hjälp de senaste veckorna vilket gör genomförandet enkelt för den som är ansvarig för dagen. Den här veckan var det Herta BOAKYE-YIADOM DAHL • Pierre CHAPELLE • Emelie CARLSSON • Jan LARSSON • Anna ENQVIST • Peter HANSON • Erica EEK • Ylva HÄGGBLAD som gjorde parkrun möjligt, genom att ställa upp med sin tid. Tusen tack till er!

Pierre tog också många fina bilder på deltagarna från sin position på banan, dessa hittar ni på vår Flickr-sida.

Vi har nu genomfört 45 parkruns i Skatås och våra totalt 536 deltagare har sprungit hela 6050 km tillsammans. Det motsvarar sträckan Skatås-Gibraltar och tillbaka.

IMG_9437

 

Skatås parkrun, event 41, 28 juli 2018

IMG_20180728_093310

Det var en varm dag, men 24 personer hade tagit sig till Skatås för att vara med på Parkrun denna lördag, 28 juli.
Fler än hälften - 13 st deltog för första gången.

Fullständiga resultat från detta event

IMG_20180728_093312
IMG_20180728_093514
IMG_20180728_093533_01
Fler bilder hittar du på vår sida på Flickr

Stort tack till denna veckas funktionärer:
Herta BOAKYE-YIADOM DAHL • Thomas DONALDSON • Jonas BOMAN • Emil CEDERGÅRDH • Lisa VÅNGFORS • Owe KARLSSON • Lennart ANDERSSON

IMG_20180728_093326

Vi närmar oss vårt 1-årsjubileum; och hoppas att många kan komma den 11 augusti.

⇐ Nyare inlägg